Pyszny, aromatyczny boczek pieczony z papryczką, majerankiem i polewany miodem. Idealne danie na spotkania w gronie znajomych.
Przepis
Składniki:
- 1,2 kg boczku bez skóry
- 1 główka czosnku
- 3 łyżki majeranku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki miodu
- ostra papryka w płatkach około 1 łyżeczki
Przygotowanie:
- Boczek myjemy i osuszamy.
- Czosnek obieramy i przepuszczamy przez prasę.
- Boczek solimy z obu stron, układamy na desce. Smarujemy miodem, posypujemy majerankiem i ostrą papryką. Zwijamy ciasno i obwiązujemy sznurkiem. Boczek obsypujemy pozostałym majerankiem, czosnkiem, papryczką oraz miodem. Układamy w blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1,5 godziny. Od czasu do czasu obracamy na druga stronę, żeby się równo przyrumienił.
- Podajemy jako wędlinę chłopską do kanapek. Bardzo pasuje, jako element wiejskiego stołu na biesiadę.
SMACZNEGO
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL