Zupa krem z zielonego groszku
Prosta, wiosenna i lekka zupa krem z zielonego groszku. Bardzo szybko się ją przygotowuje. Miseczka kremowej zupy z zielonego groszku na obiad nastraja optymistycznie i dodaje energii i sił w oczekiwaniu na wiosnę. Można podawać z groszkiem ptysiowym albo ziołowymi grzankami.
Przepis
Składniki:
- 800 g zielonego mrożonego groszku
- 2 duże cebule
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1/2 cytryny
- 150g śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w piórka lub kostkę ( zostanie zmiksowana z zupą).
- W garnku rozgrzewamy olej z czosnkiem i ziołami i wrzucamy pokrojoną cebulę. Szklimy ją na złoty kolor.
- Dorzucamy groszek i całość zalewamy bulionem warzywnym.
- Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż groszek będzie miękki ( gotuje się dosyć szybko).
- Na około 5 minut przed końcem gotowania zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kozieradką. Dodajemy też sok z 1/2 cytryny.
- Zupę zabielamy śmietanką ( część zostawiamy do dekoracji) i dokładnie miksujemy blenderem.
- Przypiekamy grzanki i dekorujemy zupę.
SMACZNEGO!
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL